maanantai 28. maaliskuuta 2022

Talveni 2022

Maaliskuun vikaa viikkoa mennään ja ajattelin, että voisin kirjoitella teille vähän kuluneesta talvestani (kelistä huolimatta itselläni on jo kevättä rinnassa). Tämän vuoden talvi oli kiva, tuli ulkoiltua paljon ja tänä vuonna pääsinkin toteuttamaan kaikki ns. "tavoitteet" mitkä asetin itselleni.

Koska lunta on riittänyt, ei se ole osoittautunut ongelmaksi talvisten harrastusten toteuttamisessa. Rinteessä tänä vuonna ehdin käydä kolme kertaa: Joululomalla iltamäessä Tahkolla, työharkan puitteissa kerran Hasamäellä ja hiihtolomareissulla Häkärinteillä. Ihanaa kun rakkaani tykkää myös lasketella, joten tämä harrastus varmasti lisääntyy elämässäni jatkossa. Haaveena olisi käydä kaikissa Suomen hiihtokeskuksissa...

Myös ladulle olen ehtinyt mennä, vaikka vaan pari kertaa, joten hiihtokilometrejä ei ole kertynyt niin paljon. Uusi harrastus geokätköily on vienyt mukanaan, joten hiihtäminen on siksi hieman jäänyt tänä vuonna sivummalle. Kätköilyn myötä kerran on lumikengätkin jalassa kuljettu, kun kävimme etsimässä kätköjä Gotlundin kierroksen varrelta Juvalta.

Luistimet jalassakin ehdin olla, kun viime vuoden viimeisenä päivänä kävimme luistelemassa. Olisi ollut kiva luistella enemmänkin, mutta aina silloin kun mieli teki luistelemaan, oli jää huonossa kunnossa. Myös retkiluistelua olisin halunnut kokeilla, mutta tämän vuoden talvi oli siihen harrastuksen hyvin haastava ja Juvalla oleva Salajärven retkiluistelureitti ei auennut ollenkaan. No jos sitten ensi vuonna :)

Pilkkimäänkin pääsin monen vuoden aikomisen jälkeen. Tokihan sinne olisi voinut aiemminkin mennä, mutta tiettyjä asioita on paljon mukavampi tehdä yhdessä. Rakkaani on kalamiehiä, joten toissasunnuntaina tiemme vei pilkille ja sain ensimmäisen kalani pilkillä! Kalan koossa ei ollut hirveästi kehumista, mutta kissalle kelpasi sinttikin. Ehkä vielä joku päivä mennään uudestaan kokeilemaan kalaonnea.

Yhtä uutta aktiviteettiakin tuli kokeiltua tänä talvena, nimittäin vuokrattiin yksi lauantai Hasamäeltä E-fatbike-pyörät eli siis sähköavusteiset läskipyörät. Oli kivaa, mutta sattui vain hieman huono keli, sillä reitti oli aika pehmeä ja välillä upotti aika lailla, joten ehkä muutama ärräpää pääsi siellä metsän keskellä.

Mutta koska talvella on myös ihana jäädä kotiin ja kääriytyä viltin alle sohvalle, olen myös sitä harrastanut tänä talvena. Olen yllättänyt jopa itseni, sillä että olen katsonut yllättävän paljon tänä talvena ihan rehellisesti telkkaria. Ei siis mistään suoratoistopalvelusta jotain palvelun omaa original-sarjaa tai jotain vanhaa sarjaa, jonka olen nähnyt jo ainakin kerran. Vaan ihan televisiosta lähetysaikaan katsottavia ohjelmia. Yhtä jaksoa lukuun ottamatta tuli katsottua Koko Suomi Leipoo -ohjelman kulunut kausi. Myös Arman Pohjantähden alla, Tempatation Island Suomen loppukausi ja Koti Koiralle olivat seuratuimpien ohjelmia listalla. Nyt telkkarista tulee katsottua Olen julkkis, päästäkää minut pois! ja Voice Of Finlandia.

Syy oikeastaan siihen miksi näitä ohjelmia tuli katsottua johtuu sekä rakkaasta avokistani että myös käsityöharrastuksestani. Rakkaani on nimittäin halunnut katsoa suurinta osaa noista ohjelmista illalla ennen nukkumaankäyntiä ja minä taas olen halunnut tehdä käsitöitä, joten olen neulonut ja virkannut hänen seuranaan sohvalla ja samalla silmäillyt ja sen jälkeen katsonut näitä ohjelmia. Koko Suomi leipoo -ohjelman ajaksi hän kyllä teki jotain muuta ja mullakin usein jäi käsityö vierelle :D

Tästä päästäänkin hyvin sitten talven käsityöprojekteihin. Yhtä niistä pidän tällä hetkellä ylläni, nimittäin neuloin itselleni villapaidan. Nyt kun paita on valmis ja se on päälläni, tuli siitä ehkä aavistuksen liian lyhyt ja hihoista myös. Mutta muuten olen tyytyväinen tähän luomukseeni. Lisäksi neuloin villasukat avokille ja kaverin tyttärelle pipon joululahjojen lisäksi. Virkkausprojektini on hieman vielä kesken, kun pitäisi ostaa vanua, että saisin tehtyä sen loppuun... Siitä sitten lisää kunhan valmistuu.

Ja näiden harrastusten lisäksi talven aikana suoritin yhden harjoittelun ja näin ollen minulla onkin jo kaikki valinnaiset ammattiopinnot suoritettuna. Nyt kevään aikana teen pakollisten ammattiopintojen osalta kaikki teoriatehtävät ja tunnit pois alta ja kesän suoritan nämä sitten oppisopimuksella, jonka jälkeen minusta pitäisi tulla Matkailupalvelujen tuottaja ja uudet kuviot koittaa sitten.

Tuleva kevät tuo mukanaan myös kaikenlaista kivaa sekä uuttakin, mutta palaan niihin toisessa postauksessa. Mukavaa viikkoa kaikille!

torstai 24. maaliskuuta 2022

Kestävä kehitys osa 2

 Kirjoittelin pari päivää sitten kestävästä kehityksestä ja eilen illalla juuri nukkumaan käydessäni tajusin, miten paljon asioita minulta jäi kertomatta. Lähinnä siis sen osalta, miten paljon parannettavaa minulla omasta mielestäni olisi kestävän kehityksen ja esimerkiksi oman hiilijalanjälkeni pienentämisessä. Ajattelinkin sitten palata vielä tähän asiaan kakkososan merkeissä.

Tällä kertaa ajattelinkin listata niitä asioita, joissa haluaisin kehittyä ja joita haluaisin omassa elämässäni muuttaa niin, että eläisin ekologisempaa elämää. Kohdat ei ole missään tärkeysjärjestyksessä lähinnä vaan siinä järjestyksessä kuin ne mieleeni tulivat tätä tekstiä kirjoittaessa.

1. Kasvisruoan lisääminen. 

Täysin vegaaniksi en aio, enkä pysty ryhtymään ja en sitä paitsi allekirjoita sitä että liha- ja maitotuotteet ovat pahasta, mutta luonnon kestävyyden vuoksi voisin ja haluaisinkin syödä enemmän kasvisruokaa. Tämä onnistui aikanaan restonomiksi opiskellessani aika hyvin, sillä koululla kasvisruokalinjalle oli paljon lyhyemmät jonot, joten usein tuli valittua se vaihtoehto. Nyt pitäisi kuitenkin enemmän tehdä kotona kasvisruokaa ja vaikka kerran viikossa pitää päivä, jolloin ei syö lihatuotteita ollenkaan. Kasvissosekeitto on kyllä mun lemppariruoka tällä hetkellä, että rupeanko tekemään sitä joka viikko :D

2. Auton vaihtaminen biokaasu- tai sähköautoksi

Ajan bensiiniautolla ja tiedän, että se on vaihtoehdoista ympäristölle kaikkein kamalin, vaikkakin autoni kulkee 95:lla, joka on tietääkseni pikkaisen ympäristölle parempi kuin 98, mutta eihän se tietenkään sähkö tai biokaasua ekologisuudellaan voita. Auton vaihto ei kuitenkaan ikävä kyllä ole mahdollista vielä lähitulevaisuudessa, sillä isoihin autoinvestointeihin taloudellinen tilanteeni ei pysty. Mutta sitten kun Toyotani on palvellut minua tarpeeksi ja lompakossa on autoon ylimääräistä rahaa, vaihtuu se ekologisempaan vaihtoehtoon. Olen kuitenkin ruvennut vähentämään ihan pieniä ja turhia matkoja autolla ajamista, jotta omatuntoni helpottuisi edes vähän.

3. Kodin lämmitysmuoto ympäristöystävällisemmäksi

Jos, ja toivottavasti kun, joskus tulevaisuudessa on ajankohtaista ikioman kodin ostaminen, haluan kiinnittää silloin huomiota lämmitysmuodon valintaan ja siihen, että se olisi mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman ympäristöystävällinen. Toki vuokra-asuntojenkin suhteen asiaa voi miettiä ja valita asunnon sen mukaan, mutta meidän tämän hetkinen koti on lämmitysmuotoa ja oman pihan pienuutta lukuun ottamatta aivan täydellinen, joten sen takia emme ole nyt muuttamassa. Mutta tulevaisuudessa haluan ja aion kiinnittää tähän enemmän huomiota.

4. Omat kulutusvalinnat

Tästä mainitsinkin jo ensimmäisessä aihetta käsittelevässä postauksessa, mutta ajattelin nostaa sen uudestaan esiin ja miettiä tarkemmin miten haluaisin omia kulutusvalintojani muuttaa. Minulla on kolme seikkaa, joihin haluan ja olenkin jo tehnyt muutoksia.

Olen monta vuotta haaveillut yhden seinän kokoisesta kirjahyllystä, joka olisi täynnä kirjoja ja olenkin niitä sitten ostanut alennusmyynnistä, jos olen löytänyt jotain mielenkiintoista. Nyt viime aikoina olen kuitenkin tuijotellut kirjahyllyäni ja ihmetellyt sitä, miksi siellä on niin paljon kirjoja, joita en kuitenkaan lue. Tai jos luen, luen sen yhden kerran ja jätän sen sitten hyllyyn. Tätä vartenhan on kirjastot perustettu, joten olen nyt pikkuhiljaa alkanut vähentää kirjojeni määrää hyllystä. Tietyt sarjat sinne jää, koska esim. Harry Pottereista en luovu. Ne on osa minua ja kasvutarinaani, mutta sellaiset kirjat, joita en tule lukemaan uudelleen, saavat lähteä nyt uusiin koteihin. 

Nuorempana tykkäsin shoppailla todella paljon ja vaatteita tuli hommattua ja hamstrattua aivan liikaa. Jossain vaiheessa kuitenkin siihen tuli stoppi ja nykyään vaatekaupoissa minua lähinnä ahdistaa. Edelleenkin käyn ostoksilla, jos jotain tarvitsen mutta harvoin lähden huvin vuoksi kauppoja kiertämään (Tai jos lähden, kaupat ovat kirja- tai lankakauppoja). Olenkin koittanut ottaa tavakseni sen, että voin ostaa jotain uutta mitä en välttämättä tarvitse, jos luovun jostakin vanhasta. Vähän aikaa sitten bongasin aivan ihanan juhlamekon, jota en voinut jättää kauppaan (mekolle on käyttöä ainakin kolmissa eri juhlissa vuoden aikana). Kotona tarkastin sitten mekkoni läpi ja päätin luopua neljästä mekosta. Nyt niistä kolme on jo saanut uuden kodin FB-kirppiksen ja Torin kautta.

Mainitsin äsken, että jos kulutun aikaani kierrellen kaupoissa ovat ne nykyään lankakauppoja. Löydettyäni jälleen käsityöharrastuksen olenkin ehkä vähän liikaa hamstrannut lankoja joko alennusmyynneistä tai sitten tuttujen nurkista. Nyt olenkin päättänyt, että en ostaa enää yhtään uutta lankakerää ennen kuin vanhoista edes puolet on käytetty. Nyt jouduin kuitenkin tekemään pienen poikkeuksen, kun aloin tehdä villapaitaa langasta, jota minulta löytyi kaksi kerää, mutta ne eivät riittäneetkään koko paitaan, joten jouduin ostamaan yhden kerän lisää.

Tällaisia ajatuksia minulle heräsi lisää aiheesta kestävä kehitys. Aihe on erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen ja voikin olla että aiheeseen saatan kirjoittaa vielä jatkoa...



tiistai 22. maaliskuuta 2022

Kestävä kehitys

Viime viikkoina opintoni ovat pitäneet sisällään vastuullisuutta ja kestävyyttä matkailussa. Samaan aikaan olen koittanut myydä eri kanavissa itselle tarpeettomia ja ylimääräisiä tavaroita. Ajattelinkin, että nyt voisi olla hyvä sauma kirjoitella vähän kestävästä kehityksestä, mikä on itselle melko tärkeätä, mutta jostain syystä en ole aiheesta blogiin kirjoitellut.

Aloitetaan selittämällä termi kestävä kehitys. Mitä se on? Mitä se tarkoittaa ja miten sitä määritellään? Ympäristöministeriön sivuilla kestävä kehitys määritellään seuraavalla tavalla:

"Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Tämä tarkoittaa myös, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja toiminnassa"

Kestävää kehitystä tarkastellaan kolmen/neljän eri ulottuvuuden kautta. Ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys. Kaksi viimeistä mielletään monesti samaksi, joten siksi toiset puhuu kolmesta eri ja toiset neljästä ulottuvuudesta.

Ajattelin tämän blogipostauksen suhteen tarkastella omaa elämääni näistä kolmesta eri kestävän kehityksen näkökulmasta ja kuinka omassa elämässäni näin ollen kestävä kehitys tapahtuu.

1. Ekologinen kestävyys

Ympäristöministeriön mukaan kestävän kehityksen perusehtona on sekä biologisen monimuotoisuuden että ekosysteemien toimivuuden säilyttäminen. Lisäksi siihen kuuluu olennaisena osana ihmisen taloudellisen ja aineellisen toiminnan sopeuttaminen luonnon kestokykyyn pitkällä aikavälillä.

Omassa elämässäni kestävä kehitys ja etenkin ekologinen kestävyys näkyvät siinä, että meillä kierrätetään jätteet. Laitamme erikseen sekä muovi-, pahvi-, metalli-, bio- ja sekajätteen. Lisäksi kierrätämme sanomalehdet ja aikakausilehdet, mutta kehittämistä olisi vielä ihan tavallisen paperijätteen kuten kirjekuorien yms. paperien kierrättämisessä. Myös ongelmajätteet kuten patterit ja tyhjät polttimot kierrätämme.

Ekologinen kestävyys näkyy myös siinä, että koitan myydä minulle tarpeettomat vaatteet kirpputorilla. Ostan myös jonkin verran vaatteita kirpputorilta mutta tässä on vielä kehitettävää. Aika paljon kyllä saan vaatteita tutuilta ja nyt pari viikkoa sitten sain kasan uusia vaatteita, jotka olivat käytettyjä mutta minulle uusia.

Myös paikallisten tuotteiden ja itse ruoan kasvattaminen on asioita, joita huomioin arjessa. Viime aikoina paikallisuus on ehkä hieman heikentynyt kauppakassissa, sillä välillä on ikävä kyllä joutunut vertailemaan hintoja ja ottamaan sen halvemman. Kuitenkin koitan ostaa vähintäänkin suomalaista, jos en ihan lähituottajilta pystykään ostamaan.

Kun kevät ja kesä tulee, pistän parvekkeelle pystyyn parvekepuutarhan, jossa olen suunnitellut kasvattavani yrttejä ynnä muuta. Talven marjat taas kerään itse luonnosta. Ruoan suhteen olen muutenkin aika tarkka, sillä en halua heittää ruokaa hukkaan. Tästä syystä käytänkin jääkaapin hyvin tyhjäksi ja moni voisi sanoa, että siellä ei ole muka enää mitään syötävää, mutta silti saatan loihtia herkullisen aterian. 

2. Taloudellinen kestävyys

Tässä osiossa on itselläni vielä paljon kehittämisen varaa. Taloudellinen kestävyyshän määritellään kasvuksi, joka ei perustu pitkällä aikavälillä velkaantumiseen tai varantojen hävittämiseen ja joka on sekä sisällöltään ja laadultaan tasapainoista.

Yksilön tasollahan tämä tarkoittaa siis omasta mielestäni sitä, että ei eletä yli omien varojen, osteta tavaroita luotolle tai velkaannuta ylipäätään. Minun on pakko myöntää, että vaikka en vingutakaan jatkuvasti luottokorttia, niin tulee sillä silti ostettua välillä esimerkiksi keikkalippuja. Tässä kuitenkin haluan kehittyä ja olen ottanut sen yhdeksi tavoitteeksi elämässäni.

3. Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys

Sosiaalisessa ja kulttuurisessa kestävyydessä keskeistä on, että hyvinvoinnin edellytykset siirtyvät sukupolvelta toiselle. Maailmanlaajuisia sosiaalisen kestävyyden haasteita ovat yhä jatkuva väestönkasvu, köyhyys, ruoka- ja terveydenhuolto, sukupuolten välinen tasa-arvo sekä koulutuksen järjestäminen. 

Tähän kestävän kehityksen osa-alueeseen omassa elämässäni näkyy se, että olen ollut jo muutaman vuoden ajan kuukausilahjoittaja Suomen Lähetysseuralle. Tämäkin on tosin katkolla ollut hetken, mutta kokoaikaisiin palkkatöihin palattuani aion jatkaa kuukausilahjoittajana. Summa ei ole kovin suuri, mutta pienistä puroista ne meretkin kasvaa tai jotenkin niin.

Lisätietoa kestävästä kehityksestä sekä tämän postauksen lähdemateriaalin löydät: Ympäristöministeriö - Mitä on kestävä kehitys?



sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Minun viikkoni

Huh, huh! Aktiivinen viikko takana ja nyt tuntuu ihan hyvältä istua sohvalla ja naputella tätä tekstiä. Tämä viikko on ollut kuin tiivistelmä mun elämästä, joten ajattelin että kirjoittelenpa pitkästä aikaa tästä teille.

Maanantai
Herätys klo 7.00, aamupala, -kahvit ja -ristikot ja töihin/harkkaan tai oikeastaan työhuoneeseen kun luin viestin, että harjoitteluni työpari on edelleen etänä. Pidin sitten puolikkaan etäpäivän ja päivällä kävin kävellen kirjastossa työjuttujen merkeissä. Koristelin myös testivoileipäkakun "lounastauolla" ja sen jälkeen kävin vielä toimistolla suunnittelemassa toisen työkaverin kanssa tulevia juttuja. Muru haki töistä ja haettiin voileipäkakku messiin ja porukoille kahville ja kakku maistille. Kakku meni jatkoon ja hetken haastelujen jälkeen kotiin, jossa ilta meni sohvalla ensin Salkkareiden, sitten Koko Suomi Leipoo ja lopuksi vielä Armanin merkeissä.

Tiistai
Herätys klo 6.00. Hieman takkuilevasti ylös, aamupala-, -kahvit ja -ristikot ja reppu selkään ja auton rattiin. Koulupäivä siis. Aiheena tietosuoja-asetus ja matkailualan turvallisuuspassi-koulutus. Koulun jälkeen kaupan kautta kotiin ja päiväkahvilla kermamunkit naistenpäivän kunniaksi. Vähän ajan päästä käly pistäytyy kahvilla ja sitten viivana sählyharkkoihin. Huh, kun kunto oli huonontunut koronatauon jälkeen. Salkkarit, sauna ja edellisen perjantain Olen Julkkis päästäkää minut pois -jakso ja iltapesut ja nukkumaan.

Keskiviikko
Herätys klo 6.00 ja ei meinaa millään saada itseään ylös vaikka on vasta keskiviikko. Perusaamutoimien jälkeen kouluun, jossa matupa-koulutus jatkuu. Onneksi pääsin jo puoli yhden aikaa pois. Jyskistä kälylle ja veljelle ilmapatja ja Valmakaupasta viikonlopun kakkutarpeet. Kälyn avuksi silittämään ja laittamaan verhoja. Sieltä sitten sinkosin kotiin auttamaan murua yhdessä jutussa ja vielä illaksi ulkoilutapahtumaan entiselle kotikylälle. Ilta päättyi siihen, että sähköt katkesi tuvasta, mutta onneksi tilanne oli vain väliaikainen. Kotona iltateetä ja aa-aa.

Torstai
Herätys klo 7.00 ja aamutoimien jälkeen kuulokkeet korville ja toimistolle. Harkkapäivän jälkeen kotiin tekemään ruokaa ja kun massu on täynnä ruokaa, navetalle pariksi tunniksi töihin. Matkahuollon automaatin kautta kotiin, sillä Fiksuruoan tilaus oli saapunut. Sauna, Rikkaat ja rahattomat ja nukkumaan.

Perjantai
Samat kuin eilen harkkapäivän loppumiseen asti. Kotiin, Ukraina-keräys mukaan (lahjoitettiin tänne tuleville ukrainalaisille muutama astia, jotka oli menossa kirppikselle) ja ne kunnanvirastolle. Sitten kauppaan ostamaan loput kakkutarpeet ja pienet päikkärit ennen virtuaalisia Tubber-kutsuja. Kutsujen jälkeen parin kakkupohjan paisto ja kotitöiden teko. Ilta meni sohvalla Salkkareiden ja Voice of Finlandin parissa. Tietenkin samalla ensin ristikoita tehden ja sitten vaihdoin neulepaitaan. Kun Voice ohi, iltapesut ja -pisut ja nukkumaan, koska ei vaan yksinkertaisesti enää jaksanut.

Lauantai
Tänään herätys vasta klo 8.00. Aamutoimien jälkeen koneellinen pyykkiä pyörimään, kauluspaita sileäksi ja vielä yhden kakkupohjan teko. Meikit naamaan, hiukset minttiin, tarjoiluvaatteet päälle ja töihin. Kävin muutaman tunnin tarjoilukeikalla syntymäpäivillä. Sitten kotiin, hieman ruokaa ja välilevot. Jääkaappi tyhjäksi kassiin ja saunakamat mukaan ja äitin ja isän luo. Siellä kahden voileipäkakun ja yhden täytekakun täyttäminen ja illan päätteeksi pihasaunassa saunominen. Yhdentoista aikaa kun tultiin kotiin niin askartelin vielä kortin ja muru ajeli mun niskan. (Mulla on siis ollut jo parisen vuotta niskasiili, mikä helpottaa mun paksun tukan sietämistä, niin se oli päässyt vähän pitkäksi taas...) Sit nukkumaan, että jaksaa vielä yhden päivän.

Sunnuntai
Herätys klo 7.00 vaikka sitä ennen piti jo aamuyöstä herätä ottamaan päänsärkylääke. Aamutoimet ja sitten juhlatamineet päälle. Meikkiä jälleen naamaan ja hiukset kuntoon. Sitten mennään taas. Äitin ja isän luo koristelemaan kakut ja sitten veljen ja kälyn luokse laittamaan kahvipöytä kuntoon ja auttamaan lasten kanssa. Iltapäivällä sitten nuorin tädin muruista sai vihdoin kasteen ja nimen. Juhlat onnistui hyvin ja kakutkin maistuivat. Voi huokaista helpotuksesta ja vaan olla möllöttää... Tai sit menee vielä pienelle happihyppelylle ja möllöttää sen jälkeen :)