tiistai 20. lokakuuta 2020

Säilöttiin kesä talteen!

 Nyt vihdoin ja viimein sitä säilöntäpostausta, jota lupailin varmaan jo heinäkuussa. Loppukesästä ja syksyllä on tapahtunut niin paljon kaikkea, että postailu on hieman meinannut unohtua. Pahoittelut siitä, mutta koitan tsempata jatkossa. Pari kivaa postausideaa on jo takataskussa tulevaa varten

Tänä vuonna jääkaappini, pakastimeni ja vanhempien kellari täyttyi minun osalta siis seuraavista raaka-aineista: mansikka, raparperi, vadelma, mustikka, karviainen, puna- ja mustaherukka, puolukka, omena, lanttu ja peruna. Lisäksi äidiltä tulee varmaan haettua suolakurkkuja ja kurkkusalaattia, joiden säilömisessä yleensä autan, mutta tänä vuonna se jäi välistä.

Mansikka

Mansikoita säilöin tänä vuonna kaksi viiden kilon laatikkoa. Ensimmäisestä erästä laitoin sekä pakkaseen mansikkaviipaleita, joita voi syödä esimerkiksi jogurtin kanssa, sekä kokeilin tehdä raparperien kanssa mansikka-raparperihilloa. Siitä tuli niin namia, että niitä hilloja ei ole enää kaapissa vaan söin ne jo puuron kanssa :D Toinen erä meni sitten suoraan pakkaseen.

Mansikka-raparperihillot

Raparperi

Raparperia laitoin siis mansikan joukkoon hilloon sekä laitoin niitä myös pakkaseen, jotta voi keittää talvella parit sopat tai tehdä piirakat. Äiti antoi mulla tosi hyvän raparperipiirakan ohjeen, niin eiköhän sitä tule joskus tehtyä kun tulee ikävä kesää.

Vadelma

 Tänä vuonna metsä antoi satoaan ja vattuja tuli kerättyä talven varalle. Osan laitoin yksinään pakkaseen ja toiset sekoitin mustikan kanssa.

 Mustikka

Vadelmia ja mansikoiden tapaan mustikat menivät pakkaseen odottamaan jogurttia, piirakkaa tai marjasoppaa. Osa omanaan ja osa edellä mainitusti vadelman kanssa. Vadelmien ja mustikoiden määrää en enää muista ja mutta aika paljon niitä sain!

Marjoja marjoja!

Karviainen

Tänä vuonna kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa karviaishilloa ja ihan hyvin se onnistui. Osan meinasin syödä itse puuron kanssa ja osan varmaan annan joululahjaksi läheisille.

Punaherukka & Mustaherukka

 Punaherukkaa ja mustaherukkaa keräsin sekä äidin pensaista että isomummon entisen kotitalon puutarhasta. Niistä tehtiin sitten äidin kanssa mehua (tai äiti pääasiassa teki, mutta minä autoin). Nyt voi sitten talvella herkutella omatekoisella mehulla :)

Puolukka

Puolukoista tein viime vuoden tavoin puolukkahyytelöä, joita annan joululahjaksi. Osan syön varmaan itse joko ruoan kanssa tai jogurtin kanssa kun siihen lisää vielä kookoshiutaleita (kokeilin viime talvena kerran ja ai, että oli mun suuhun hyvää).

Omena

Omenat päätyivät kaappiini sekä omenalohkojen että -soseen muodossa. Vanhempien puutarhan omenasato oli niukanlainen, mutta onneksi sain tutuilta omenia, niin sain niitäkin pakkaseeni.

Lanttu

Tänä vuonna kokeilin kasvattaa ensimmäistä kertaa lanttuja äitin kasvimaalla ja ihan hyvin olosuhteisiin nähden ne onnistuivat. (Äidin kasvimaalla oli siis joku ongelma tänä vuonna ja melkein kaikki kesäkurpitsaa ja kurkkua lukuunottamatta epäonnistuivat). Niistä on jo pari kertaa tehnyt ruokaa, mutta pitää jättää jouluksi niin saa itse kasvatetuista lantuista tehtyä lanttulaatikkoa.

Perinteisessä perunannostossa

Peruna

Perunan suhteen en tehnyt oikeastaan muuta kuin olin mukana perunannostossa syyskuun vikana lauantaina. Perinne, josta en jää paitsi muuten kuin aivan pakosta (esimerkiksi työvuoron takia). Eikä pelkästään sen perunannoston vaan sen talkoohengen takia. Tänä vuonna sattui vielä hieno kelikin :)

 Siinäpäs oli mun säilömiset tältä vuodelta. Eiköhän noilla yksi talvi selvitetä ja onneksi kaupasta saa porkkanaa, sipulia ja punajuuria, joita nyt tänä vuonna ei valitettavasti omasta maasta tullutkaan. Jos ensi vuonna olisi sitten parempi onni niiden kanssa :) Mutta pakkasessa ja jääkaapissa riittää syötävää ja se on pääasia :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti